Werking van het zenuwstelsel

Onze hersenen zijn net een ingewikkelde computer. Zij verwerken de miljoenen stukjes van informatie. Deze stukjes informatie worden door onze zintuigen waargenomen, vanuit onze directe omgeving en vanuit ons lichaam zelf. Na het verwerken van al deze informatie kan het lichaam tot actie overgaan en worden er via de zenuwbanen allerlei opdrachten verstuurd. Bijvoorbeeld:

  • het hart, hoe snel het moet gaan kloppen
  • welke spieren er aangespannen moeten worden
  • pijnprikkels of andere prikkels, bijvoorbeeld reactie op temperatuur
  • of het lichaam moet gaan transpireren
  • welke klieren hormonen moeten gaan produceren etc.

In de schematische tekening hiernaast onder het menu is goed weergegeven hoeveel zenuwbanen vanuit onze wervelkolom komen en zorgen voor aansturing van al onze lichaamsfuncties (organen, ledematen etc.) De wervelkolom is net een grote informatie snelweg. Een kleine storing in deze informatievoorziening kan voor grote problemen zorgen..

Onze hersenen hebben een enorme geheugencapaciteit en ze kunnen een heel scala van gevoelens, stemmingen, emoties en inspiraties vastleggen en uitdrukken. Deze informatie wordt verzonden via het meest geavanceerde communicatiesysteem dat we kennen: het zenuwstelsel.

De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel is te vergelijken met een telefoonnet waar de hersenen de centrale zijn die impulsen uitzendt en ontvangt, en waar het ruggenmerg de hoofdkabel is waar de impulsen doorheen gaan. Vanuit het ruggenmerg zijn er vertakkingen over het gehele lichaam.

De twee belangrijkste functies van dit ingewikkelde stelsel zijn motorisch (beweging) en sensibel (gevoel). Zonder gevoelszenuwen zouden we niet kunnen zien, horen, voelen, proeven, ruiken, of warmte, kou, pijn en plezier kunnen ervaren. Zonder motorische zenuwen zouden zijn we volledig verlamd. Geen enkele spier kan dan nog bewegen.

Samenvattend: het zenuwstelsel vormt het middelpunt van ons lichamelijk en geestelijk functioneren. De belangrijkste zenuwen lopen door de wervelkolom (het ruggenmerg). Middels deze zenuwen wordt alles in ons lichaam aangestuurd. Het zal duidelijk zijn dat een probleem in de wervelkolom een enorme varieteit aan klachten kan veroorzaken. Immers, het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor zo ongeveer alle lichaamsfuncties.

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over dat deel van het zenuwstelsel wat onder invloed staat van onze wil. Er is een een deel wat autonoom is. We kunnen dit gedeelte niet aansturen met onze wil. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor het functioneren van de organen. (maag, darmen, lever etc.)Ook deze zenuwen lopen door de wervelkolom. Een probleem in of rond de wervelkolom kan dus ook een allerlei problemen veroorzaken aan onze organen.

U heeft nu één en ander kunnen lezen over de werking van zenuwstelsen en wervelkolom. Het zal inmiddels duidelijk geworden zijn dat een verstoring in de wervelkolom grote gevolgen kan hebben. Maar wat bedoeling we een verstoring. Wat kan er mis gaan in de wervelkolom? Om dit te begrijpen moet u meer weten over de zogenaamde chiropractische subluxatie. Klik om deze link om verder te lezen: Subluxatie

Contact

Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn

Telefoon
055 - 367 05 03

Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur