Lage rugpijn

Klachten in de onderrug

Pijn in de lage rug komt vaak voor. De meeste mensen zullen tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen. Problemen in de lage rug kunnen zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen klagen over een zeurende pijn of over een stijve rug, maar de pijn kan gevoeld worden als een zenuwpijn, waarbij uitstraling naar de benen veel voorkomend is. Om te begrijpen hoe rugpijn ontstaat moeten we eerst meer weten over de anatomie van de lage rug. (zie ook het stuk over 'werking van rug en wervelkolom')

Anatomie

Zoals u heeft kunnen lezen in het stuk over 'werking van rug en wervelkolom' bestaat de lage rug uit 5 lendenwervels. Tussen elke twee wervels zit een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf werkt als een soort schokdemper. Langs de wervelkolom lopen verschillende spieren, die er onder andere voor zorgen dat we rechtop kunnen blijven zitten en staan, en kunnen bewegen. [in de rug bevindt zich de wervelkolom]
Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust. Het bekken draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal driehoekig gedeelte (het heiligbeen) dat een gewricht vormt aan weerszijden met de twee heupbeenderen. Deze gewrichten worden door sterke banden bij elkaar gehouden. Dit worden de Sacro-Iliacale gewrichten (SI gewrichten) genoemd.

Oorzaken

Ook de oorzaken van lage rugpijn of bekkenpijn zijn divers. We spreken van geleidelijke en plotseling opkomende oorzaken. Geleidelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

Weinig afwisseling in de houding en weinig beweging (zoals bij bureauwerk).Verkeerde of eenzijdige belasting (zoals een zware tas over één schouder).De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage of degeneratie genoemd).Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou, vocht enzovoort.De veranderingen in de hormoonspiegel in een zwangerschap

Plotselinge oorzaken zijn bijvoorbeeld:

Een verkeersongeluk.Een verkeerde beweging of verdraaiing, zoals bijvoorbeeld met vegen of spitten, een buk-draaibeweging (bijvoorbeeld door iets uit de kofferbak te tillen).

Klachten, diagnose en behandeling

De klachten die ontstaan in de onderrug zijn afhankelijk van de exacte plaats waar het probleem optreed. De spieren, de gewrichten en de tussenwervelschijven kunnen allemaal klachten veroorzaken. Ondanks het feit dat klachten vaak vrijwel gelijk zijn, zijn de oorzaken vaak verschillend. Een goede diagnose is dus erg belangrijk. Aangezien verschillende oorzaken ook vaak verschillende behandelingen vereisen, moet er voldoende tijd worden uitgetrokken tijdens het onderzoek. Een chiropractor is volledig opgeleid om de juiste oorzaak op te sporen en vervolgens de juiste behandeling uit te voeren.

Contact

Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn

Telefoon
055 - 367 05 03

Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur