Anatomie van de wervelkolom

Aan de wervelkolom kunnen zich verschillende afwijkingen voordoen. Voordat iemand deze afwijkingen kan begrijpen moet eerst duidelijk zijn hoe één en ander in gezonde situatie functioneerd. Daarvoor is belangrijk te weten hoe de wevelkolom is opgebouwd.

De wervelkolom wordt in 4 delen verdeeld:

[in de rug bevindt zich de wervelkolom]

de nek, met een moeilijk woord het cervicale gedeelte bestaat uit de 7 bovenste wervelsde bovenrug, het dorsale of thoracale gedeelte, bestaat uit 12 wervelsde onderrug, het lumbale deel bestaat uit 5 wervelsdan het heiligbeen bestaat uit 5 aan elkaar vergroeide wervelshet staartbeen of het stuitje, dit zijn 4 aan elkaar vergroeide wervelshet bekken, ring gevormd door het heiligbeen en 2 darmbeenderen.

De verschillende functies van de wervelkolom zijn:

Stabiliteit; ieder mens heeft een skelet om vorm en stijfheid te geven aan het lichaamBeweging; de wervelkolom is opgebouwd uit bewegende segmenten, de wervels, die bewegingen zoals buigen en draaien mogelijk maken.Bescherming van het ruggenmerg; het ruggenmerg is een dunne zenuwstreng die zorgt voor geleiding van zenuwimpulsen (informatie) van en naar onze hersenen.

De wervelkolom bestaat uit een stapel van vierentwintig individuele wervels, tussen deze wervels liggen de tussenwervelschijven. Deze zijn gemaakt van een sterk materiaal waarin zich een gelachtige substantie bevindt, het zorgt ervoor dat het alle bewegingen van de kan opvangen. In gezonde situatie is de rug dan ook heel soepel beweegbaar. De bovenste nekwervel heet "atlas", deze draagt het hoofd. De tweede nekwervel heet "draaier". De draaier zorgt voor de NEE beweging en m.b.v. de atlas zijn we in staat een JA beweging te maken met ons hoofd. In het nekgebied gebied komen acht paar zenuwen uit het ruggenmerg.

De thoracale (bovenrug) wervelkolom bevat twaalf wervels.

De grootste en sterkste botten in de wervelkolom zijn de lumbale wervels. Het lumbale gedeelte van de wervelkolom ondersteunt het merendeel van het gewicht van het lichaam. In het lumbale gedeelte komen vijf paar zenuwen uit het ruggemerg. Deze zenuwen zijn verantwoordelijk voor bewegingen van de benen.

Onderaan de wervelkolom zijn nog twee botten te vinden; het heiligbeen en het stuitje of staartbeentje. Het heiligbeen bestaat uit vijf aan elkaar gegroeide wervels, het stuitje uit vier samengegroeide wervels. De zenuwen die in dit gebied liggen verzorgen de zenuwtoevoer aan de organen in het bekken en naar de bilspieren.

Het zal u na het lezen van bovenstaande duidelijk zijn dat het wel of niet goed functioneren van de wervelkolom met alle uitgaande zenuwbanen van grote invloed kan zijn op uw gezondheid. Een kleine irritatie of zelfs beklemming van een zenuwbaan kan leiden tot uiteinlopende klachten. Op de volgende pagina kunt u meer lezen over de werking van het zenuwstelsel. Klik om deze link om verder te lezen: het zenuwstelsel


Contact

Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn

Telefoon
055 - 367 05 03

Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur