Lumbago en Spit

Klachten en diagnose

Lumbago wordt ook wel eens lendenverschot of spit genoemd. Het wordt omschreven als een gevoel van ongemak in de lagere rug, tot hevige en pijnlijke spiercontracties in de onderrug die zowel de houding als de beweging behoorlijk kunnen belemmeren. Deze pijn is vaak heel acuut en hevig. Wanneer het langer dan drie maanden aanhoudt noemen we het een chronische lumbago.

Eigenlijk worden de termen spit en lumbago gebruikt voor niet specifieke pijnklachten in de onderrug. U kunt het, zeker in de volksmond, zien als een verzamelnaam voor lagerug klachten.

Lage rugpijn komt veel voor, maar vaak verdwijnen de klachten na een aantal dagen vanzelf. De helft van de mensen met acute lage rugpijn is na één week vrij van klachten. De kans op terugkeer van klachten is helaas groot.

Oorzaken voor een lumbago

De pijn wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de rug. Kleine beschadigingen aan spieren, pezen of tussenwervelschijven (voornamelijk de lendenwervels) kunnen het gevolg hiervan zijn. Vaak is niet duidelijk waar de pijn precies vandaan komt. De pijn kan uitstralen naar één of beide (onder)benen. Er zijn voor een lumbago verschillende specifieke oorzaken mogelijk. Hierbij valt te denken aan:

overbelasting van de rug met als resultaat spontane verkramping van de spiereneen plotselinge verkeerde beweging met als gevolg irritatie van een van de gewrichten van de lendenwervels, vaak een combinatie van draai- en buigbewegingeen verkeerde houdingstoringen aan de spierweefselslangdurige eenzijdige belastingook psychosociale factoren spelen een rol, bijvoorbeeld: angst, stress, overwerk en depressie.

Behandeling van een lumbago

Tijdens de acute fase is het belangrijk om niet te veel te zitten. Lopen en liggen gaat vaak beter omdat dit minder belasting van de lage rug geeft. Wanneer lumbago niet (correct) wordt behandeld kan dit resulteren in chronische klachten. Ook als de klachten over lijken te zijn is de oorzaak niet altijd verdwenen. Het is daarom belangrijk om de rug altijd te laten controleren door een chiropractor na een aanval van acute rugpijn. Dit ter voorkoming van verdere klachten.

Contact

Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn

Telefoon
055 - 367 05 03

Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur