RSI (Repetitive Strain Injury)

Wat is RSI?

R.S.I. is de afkorting voor Repetitive Strain Injuries. We hebben het hier over blessures die ontstaan doordat gespannen spieren steeds dezelfde beweging maken. We spreken bij R.S.I. over een syndroom, want het betreft hier een verzameling van klachten. De klachten kunnen door verschillende factoren ontstaan. Niet alleen overbelasting door herhaalde bewegingen, maar ook andere factoren spelen een rol, zoals een grote werkdruk, geen afwisseling in het werk, weinig pauzes, of slechte werkomstandigheden en stress.

Behandeling door de chiropractor.

Zoals u reeds uit het bovenstaande heeft kunnen opmaken, is er bij R.S.I. vaak sprake van een overbelasting. Het eerste advies luidt vaak ook de spieren tot rust te laten komen. In acute gevallen kan men een zogenaamde "coldpack" (ijszak) op de pijnlijke plek leggen. IJs heeft een dubbele werking: aan de ene kant vermindert het de pijn, aan de andere kant nemen inwendige zwellingen rond het gewricht af. Een tip: leg nooit een ijszak op de blote huid, maar doe er eerst een theedoek omheen.

Uw chiropractor zal onderzoeken waar de oorzaak van uw klachten ligt. Het is namelijk niet altijd zo dat de oorzaak van het probleem precies op de pijnlijke plek zit. Hij zal kijken of de gewrichten in het gebied (pols, elleboog, schouder of nekwervels) geblokkeerd zijn. De blokkades worden opgeheven en er wordt een situatie gecreeerd waarin het zenuwstelsel weer goed kan functioneren. Het herstellen van de bewegelijkheid van de gewrichten in zowel de nek, middenrug, de schouder als de elleboog en pols is van groot belang. Ook de spanning van omliggende spieren is van belang. Vaak zijn deze spieren overbelast en staan ze onder hoge spanning. Bij gevorderde stadia van RSI is vaak irritatie van het omliggende weefsel aanwezig en moeten ook hier maatregelen voor genomen worden. Het is uiterst belangrijk de uiteindelijke veroorzaker van de RSI te achterhalen, zodat herhaling voorkomen kan worden. Vaak is hiervoor een aanpassing van werkhouding, werk etc. nodig.

Klachten

R.S.I. gaat gepaard met pijn en komt vaak voor bij een bepaalde beroepsgroep. De pijn kan optreden in de handen, polsen, ellebogen of schouders. Een combinatie van deze klachten is ook heel goed mogelijk. Soms voelen handen of armen zwaar, vermoeid of "doof" aan. Wanneer de klachten, na enige tijd rust te hebben gehouden, verdwijnen, spreken we van de eerste fase. Wanneer men geen acht slaat op deze klachten, zullen de klachten na een rustperiode niet meer verdwijnen. Er kunnen dan tintelingen en krachtverlies in handen en armen optreden. Fase twee is nu bereikt. De volgende fase, fase drie is een alarmfase. De pijn is heviger geworden en gaat niet meer weg. Er is nu echt een reden tot ongerustheid. Gelukkig zullen weinig mensen het zo ver laten komen. In dit stadium is het vaak niet meer mogelijk dat de klachten helemaal verdwijnen. Er is veel schade aangericht aan de spieren, pezen en gewrichten.

Oorzaken van RSI

Een goed voorbeeld van de tegenwoordige R.S.I. klachten is bijvoorbeeld de "muisarm". Mensen die, beroepsmatig of in hun vrije tijd, veel met de computer bezig zijn en voortdurend met de muis werken, hebben kans op den duur klachten te krijgen die tot een R.S.I. probleem kunnen leiden.

Een ander voorbeeld is de moderne caissière, die voortdurend de barcodes over het scanplaatje schuift, om de prijzen in te lezen. Andere beroepen, waarbij een muisarm veel voorkomt, zijn bijvoorbeeld stratenmaker en kapper. Ook zijn er al gevallen bekend van kleine kinderen met R.S.I., die met hun joystick computerspelletjes besturen. Een voorbeeld uit vroegere tijden is de "breiarm", toen de ene na de andere trui nog gebreid werd.

R.S.I. kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen.Gevoelige gebieden zijn:

  • De elleboog - hier wordt dan vaak gesproken over een "tennisarm". Maar het kan ook voorkomen bij andere bezigheden zoals breien, schilderen, viool spelen, enz. De pijn straalt uit van de elleboog tot de pols, soms zelfs naar de vingers.
  • De pols - Als de polszenuw bekneld zit, of overbelast is, spreken we van "carpale tunnel syndroom". Door de overbelasting zijn de banden van het polsgewricht gezwollen. De handzenuw komt hierdoor in de knel, het bewegen van de hand is pijnlijk en de hand functioneert daarom minder goed.
  • De nek - bij de nek gaat het meestal om een beknelde zenuw die van nek naar arm loopt. Er kan sprake zijn van uitstralingspijn in schouderspieren en schouderbladen. Ook kunnen er tintelingen optreden. Ook pezen kunnen overbelast en geïrriteerd raken. Het bewegen wordt steeds pijnlijker en de gewrichten blokkeren. Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel, die moet worden doorbroken anders worden de problemen groter en groter.

Contact

Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn

Telefoon
055 - 367 05 03

Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur