Hoofdpijn en Migraine

Wat is ischias en wat zijn de oorzaken?

Bij veel mensen, oud en jong, is hoofdpijn een veel voorkomende en vaak terugkerende klacht. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn.

Hoofdpijn is niet alleen een zeer vervelende prikkel voor de patient zelf, maar ook de omgeving van de patient kan er door 'geprikkeld' raken. Dagelijks hoofdpijn of migraine hebben is een zeer vervelend probleem.

De verschillende soorten hoofdpijn.

  • Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort. De kenmerken van spanningshoofdpijn zijn niet voor iedere patient hetzelfde, maar er zijn wel overeenkomsten. Over het algemeen zit bij spanningshoofdpijn de pijn aan beide zijden van het hoofd. Het gaat om een drukkende pijn die aanvoeld als een strakke band die om het hoofd zit.
  • Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door een lokale overbelasting van de nek. Dit kan het gevolg zijn van onder andere een verkeerde houding, een ongeluk of val.
  • Migraine is een heel andere soort hoofdpijn. PatiĆ«nten zijn bij migraine vaak overgevoelig voor licht en geluid. Regelmatig zijn patienten misselijk tijdens een aanval, waarbij ze ook kunnen overgeven. Soms zijn er ook bepaalde voedingsstoffen, medicijnen of alcohol die geassocieerd worden met migraine. Voorbeelden hiervan zijn onder andere wijn, chocola en kaas.

Oorzaken van hoofdpijn

Zoals u hierboven al hebt kunnen lezen is de oorzaak van hoofdpijn vaak te vinden in spanning en stress. Andere soorten hoofdpijn hebben te maken met fysieke belasting. Een val, slechte slaaphouding, een wilde beweging en bijvoorbeeld een gespannen werkhouding kunnen deze hoofdpijn veroorzaken. Het langdurig gespannen houden van de nek en bovenrugspieren trekt de nekwervels te strak op elkaar. Dit irriteert de zenuwen in nek en bovenrug. Dit leidt weer tot spanningspijn in het hoofd en vaak ook achter een oog.

De oorzaak van migraine is waarschijnlijk te vinden in een verandering in de diameter van de bloedvaten in het hoofd. Na een vernauwing van de hersenslagaders treedt weer een verwijding op. Het gevolg is de heftige pijn van de migraine. De verantwoordelijke zenuwen voor deze vernauwing en verwijding komen vanuit de bovenrug en nek en lopen naar de hersenen. Dus wervelblokkades in de nek en bovenrug kunnen de oorzaak zijn dat het zenuwstelsel geprikkeld raakt.

Behandeling

De meest voorkomende oplossing voor dit vaakvoorkomende probleem is: pillen slikken... maar dit is niet de behandelmethode waar uw chiropractor voor zal kiezen.

Correctie van de bovenste nekwervels om de beklemde zenuwen ruimte te geven en advies over werkhouding / druk heeft reeds velen geholpen. Omdat ook bij migraine wervelblokkades (mede) de oorzaak kunnen zijn kan het corrigeren van deze nekwervels door de chiropractor de enorme belasting die migraine veroorzaakt verlichten. Voor de patient en voor de omgeving.

Ondanks het feit dat spanningshoofdpijn voornamelijk veroorzaakt wordt door stress, kunnen chiropractoren deze patienten helpen. Stress kan namelijk tot een verhoogde spierspanning in de nek leiden. De beweeglijkheid van de wervels in de nek en bovenrug wordt minder en de omliggende zenuwen kunnen geirriteerd raken. De zenuwirritatie die vanuit de nek komt, is vaak mede oorzaak van spanningshoofdpijn.

Ook bij hoofdpijn is het volgende van groot belang: blijf niet te lang lopen met uw klachten. Net als bij rug -en nekklachten nemen de klachten vaak toe door verhoogde spierspanning en blijvende verkeerde houding, vaak weer veroorzaakt door de pijn.

Contact

Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn

Telefoon
055 - 367 05 03

Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur