Wervelkolom & Zenuwstelsel
Anatomie van het bekken
Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust en bestaat uit de heupbeenderen, het heiligbeen en het staartbeen. Naast de heupgewrichten zijn er in het bekken de schaambeenvoeg aan de voorzijde van het bekken en de twee sacro-iliac gewrichten (SI-gewrichten) aan de achterzijde van het bekken. In de heupbeenderen zit een kom waarin zich het heupgewricht bevindt.
De SI-gewrichten zijn een veel voorkomende bron van pijnklachten. Deze gewrichten zijn heel belangrijk voor zitten, draaien, lopen en staan. Vastzittende SI-gewrichten geven dan ook problemen bij deze bewegingen. Gevolg van een vastzittend SI-gewricht is vaak een scheefstand van het bekken met als zichtbaar probleem een lang en een kort been. Door het scheve bekken onstaan allerlei klachten.
Deze klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten, o.a. als een stijve onderrug, pijnlijk bekken aan de achterzijde, scherpe of brandende pijn soms uitstralend naar de liezen, billen of benen. Maar ook hoofdpijn, nekklachten en problemen met knieen, enkels en voeten kunnen het gevolg zijn.
Er zijn verschillende oorzaken voor problemen rond SI-gewrichten en het bekken:
Zwangerschap
Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen in de laatste fase van de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekken krijgen. De oorzaken hiervan zijn: verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding, een holle rug. Wanneer deze klachten niet te hevig zijn is een behandeling niet noodzakelijk, lichte massage door de partner of andere persoon werkt dan vaak ontspannend.
Als de klachten vroeg in de zwangerschap ontstaan of erg hevig zijn is het verstandig om deze klachten te laten behandelen. Lichte rug- of bekkenklachten zullen na de bevalling snel verdwijnen. Als de klachten na de bevalling hevig zijn of na enkele weken niet verdwijnen is het verstandig een chiropractor te raadplegen.
Bekkeninstabiliteit
De term bekkeninstabiliteit is enkele jaren geleden ontstaan. Deze instabiliteit ontstaat wanneer tijdens of na een zwangerschap de bekkenbanden en spieren te veel ontspannen en onvoldoende steun aan het bekken geven. Enige ontspanning in deze bekkenbanden en spieren is noodzakelijk om voldoende ruimte in het bekken te geven tijdens de bevalling. Teveel ontspanning kan leiden tot instabiliteit van het bekken. Stabiliseren van het bekken met oefeningen is dan meestal noodzakelijk. De diagnose bekkeninstabiliteit na een zwangerschap is niet altijd terecht. Er kunnen allerlei vage pijnklachten zijn in de onderrug of het bekken. De chiropractor is goed in staat de juiste diagnose te stellen.
Behandeling
Elke klacht vraagt weer om een andere behandeling. De chiropractor beschikt over tal van technieken om de klachten aan te pakken. Het toepassen van technieken waarbij lichte druk wordt uitgeoefend op de wervels of het bekken staan centraal in de behandeling. Deze technieken hebben tot doel blokkades en storingen op te heffen en de soepelheid te herstellen. Meestal is zo?n behandeling niet pijnlijk, maar als dat wel het geval is zal de chiropractor u dat vooraf laten weten. Bij bekkeninstabiliteit waarbij het bekken te veel soepelheid heeft zal de chiropractor oefeningen voorschrijven voor het stabiliseren van het bekken. In ernstige gevallen zal de chiropractor de patiƫnt doorverwijzen. De chiropractor kan veel mensen met bovengenoemde klachten goed behandelen.
Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn
Telefoon 055 - 367 05 03
Privacy Verklaring
Openingstijden
Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur