Artrose of gewrichtsslijtage

Wat is Artrose?

Artrose is in de geneeskunde de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Eigenlijk is het een vorm van reuma. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtkraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. [normale situatie en artrose]

Deze vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door slijtage van gewrichtkraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

Oorzaken van Artrose

Er is veel onduidelijkheid over de oorzaken van artrose. De volgende zaken spelen waarschijnlijk een belangrijke rol:

  • erfelijkheid
  • te zware chronische belasting (zwaar werk of zware sport)
  • overgewricht
  • door een trauma, beschadigde gewrichten
  • ontstekingsreacties, artritis

In het verouderingsproces neemt de ruimte in het gewricht af, vermindert de hoeveelheid kraakbeen en ontstaan er veranderingen (haakvorming) aan het bot. De tussenwervelschijf, de ruimte tussen de wervels, wordt dunner. Dit proces komt vaak voor laag in de onderrug en in de nek. Het ziekteproces wordt vaak versneld na een trauma bijvoorbeeld een whiplash.

Symptomen, klachten en behandeling

Door de veranderingen in de wervels van de onderrug en nek kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals stijfheid of pijn. Maar ook pijn en tintelingen in de armen of benen. De pijn wordt vaak veroorzaakt door stijfheid in de gewrichten. Tintelingen en pijn kunnen ontstaan doordat zenuwen in de nek en onderrug door ruimtegebrek geïrriteerd raken.

Vaak zie je dat na een relatieve pijnvrije periode de klachten langzaam weer opbouwen. Dit komt omdat de functie van de gewrichten is veranderd door de artrose en dat de gewrichten langzaam weer minder goed gaan functioneren. Beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor zal proberen de nek beter te laten bewegen met behulp van mobiliserende of manipulerende technieken. De artrose zelf kan de chiropractor niet verhelpen, maar door de artrose gaan de gewrichten minder goed functioneren en juist de beperkte functie geeft de pijnklachten. Zelf in beweging blijven is ook een belangrijk aspect om de stijfheid enigszins te verminderen. Door veel mensen wordt bewegen in warm water als aangenaam ervaren.

Contact

Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn

Telefoon
055 - 367 05 03

Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur