1. Is chiropractie voor iedereen?

Ja, 80% van de mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met rug- en/of nekklachten. Een nog hoger percentage heeft wel eens last van allerlei andere aandoeningen die het gevolg kunnen zijn

van problemen die door de chiropractor kunnen worden opgelost. Vaak hebben oudere personen

meer klachten, maar toch kunnen we zeggen dat leeftijd geen duidelijke rol speelt. Ook kleine kinderen en baby's kunnen bij de chiropractor terecht voor behandeling
Zie deze link: huilbaby

2. Is chiropractie een alternatieve geneeswijze?

Ja en nee. De opleiding tot chiropractor is academisch, in zekere zin vergelijkbaar met 'onze' studie medicijnen, chiropractie heeft een duidelijke wetenschappelijk achtergrond, maar de chiropractor volgt niet altijd dezelfde lijn als de reguliere gezondheidszorg.

3. Is een behandeling door de chiropractor veilig?

Chiropractie is volkomen veilig, mits uitgevoerd door een erkend chiropractor. Wij besteden alle zorg aan uw veiligheid en aan de effectiviteit van de behandeling. De erkende chiropractor wordt elk jaar weer geshoold om de kennis en kunde van de chiropractor op niveau te houden.

4. Waar staat de titel D.C. voor?

Dit staat voor Doctor of Chiropractic. Dit is de titel die een student alleen behaalt na het afronden van een zesjarige studie in chiropractie.

5. Waarom noemt men de chiropractor in de volksmond wel een 'kraker'?

Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor de druk op het gewricht. Hierdoor vormt zicht een gasbel die, door de druk op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt. Deze luchtbel geeft het 'krakende' of 'ploppende' geluid. Dit geluid heeft dus niets te maken met krakende botten of banden. U kunt het vergelijken met het laten "ploppen" van uw vingers.

6. Wat is dat geluid dat je hoort tijdens een behandeling?

Allereerst maken niet alle behandelingen een ploppend of krakend geluid. Als een behandelingstechniek is gebruikt die een ploppend geluid oplevert, begrijp dan dat dit komt door het verschuiven van gassen die ontstaan zodra de aanhechtingsoppervlakten van de botten ook maar een klein beetje van elkaar verwijderd worden. De botten wrijven dus niet over elkaar heen en knakken ook niet, het is gewoon gasontluchting wat u hoort. Het is van belang om te weten dat het ploppende geluid niets te maken heeft met of uw blokkade wel of niet gecorrigeerd werd. U kunt namelijk ook behandeld worden zonder dat u het ploppende geluid hoort.

7. Als ik mijn eigen nek of rug kraak, geef ik mezelf dan een juiste behandeling?

Mensen hebben de neiging om het krakende of ploppende geluid van de nek te associëren met een

behandeling van een chiropractor. Dat is niet juist. Als u uw nek kraakt, wordt de druk maar eventjes

minder. Na een poosje verlangt u weer om de nek te kraken omdat de vastzittende ruggewervel die ook nog eens uit balans is nog steeds niet gecorrigeerd is. U moet het echte probleem laten behandelen door een chiropractor. Zelfs een chiropractor kan bij zichzelf geen juiste behandeling uitvoeren!

8. Kan ik zelf bepalen of ik een behandeling nodig heb?

Over het algemeen niet. Bij een blokkade kan het zijn dat u van de blokkade zelf niets merkt. Net als bij tanden, het kan zijn dat er een probleem is dat u nog niet merkt. Maar dat komt vanzelf. Zoals u regelmatig een afspraak maakt met de tandarts, zo is het ook mogelijk u met regelmaat te laten onderzoeken op blokkades door de chiropractor.

9. Wat is het verschil tussen chiropractie en fysiotherapie?

De chiropractor richt zich meer op afwijkingen aan de wervelkolom en het zenuwstelsel, die vaak de oorzaak kunnen zijn van rug- en nekklachten. De fysiotherapeut is meer gericht op het spierstelsel. Chiropractie en fysiotherapie kunnen wel een goede aanvulling op elkaar zijn.

10. Kan een chiropractor een rug-operatie vermijden?

In veel gevallen wel. Neem contact met ons op zodat de chiropractor de situatie kan beoordelen.

11. Kan een persoon die een rug operatie heeft gehad, naar een chiropractor?

Jazeker. Veel personen die een ruggewerveloperatie hebben ondergaan komen erachter dat het probleem terugkomt na maanden of zelfs na jaren. Dit wordt vaak veroorzaakt door littekenweefsel van de operatie. Dit probleem doet zich zelfs zo vaak voor dat het een naam heeft: Failed Back Surgery. (mislukte rugoperatie syndroom). Chiropractie kan eventueel een nieuwe operatie voorkomen.

12. Is chiropractie verslavend?

Nee, maar het is wel mogelijk om gewend te raken aan het gevoel van welzijn, balans, minder stress en meer enenergie, als gevolg van chiropractie. Men wordt bewuster van het lichaam en voelt je goed. Je door stress e.a. op een ander tijdstip minder goed voelen kun je vergelijken met 'ontwenning', het gevoel iets kwijt te zijn wat je nodig hebt...

13. Wat gebeurt er als ik niet meer ga?

Het antwoord kan kort en duidelijk zijn: de kans is aanwezig dat de problemen terug komen. Mensen zeggen wel: ?Als je eenmaal begint met chiropractie, zit je er voor altijd aan vast.? Deze opmerking is net zo inhoudsloos als de opmerking dat als je één keer je tanden zou poetsen, je dit je hele leven zou moeten doen. Hoewel enig onderhoud natuurlijk wel goed is.

14. Wat doet de chiropractor als hij mij niet kan helpen?

Als de chiropractor u niet kan helpen, dan zal hij u, in overleg, verwijzen naar de betreffende specialist of behandelaar binnen de gezondheidszorg.

15. Worden behandelingen door de chiropractor vergoed door mijn verzekering?

Bijna alle ziektekostenverzekeringen hebben chiropractie in hun pakket opgenomen. Voor alle verzekeringen geldt dat alleen behandeling door bij de NCA aangesloten chiropractoren vergoed wordt. De hoogte van de vergoeding loopt erg uiteen en kan variëren van een deel van de behandelingen tot 100 % vergoeding.

Wij adviseren u voor aanvang van de behandeling zelf bij uw verzekeringsmaatschappij te informeren naar de voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding, vraag ook naar het aantal behandelingen dat eventueel maximaal wordt vergoed.

Het kan zijn dat de verzekeraar tussentijds de dekkingsvoorwaarden wijzigt. Als u zelf navraag doet beschikt u altijd over actuele informatie van uw verzekeringsmaatschappij.

Bijna alle verzekeringen vergoeden chiropractische behandelingen zonder verwijzing door een (huis)arts. Toch adviseren wij u ook dit nog even van tevoren na te vragen bij uw verzekeringsmaatschappij.


Contact

Chiropractie Apeldoorn
Deventerstraat 77
7322 JL Apeldoorn

Telefoon
055 - 367 05 03

Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag:--------08:00 - 21:00 uur
Dinsdag:---------08:00 - 18:00 uur
Woensdag:------ 08:00 - 15:00 uur
Donderdag:------08:00 - 15:00 uur
Vrijdag: --------- 08:00 - 15:00 uur